1. A történelem során az emberek számos formáját használták a pénznek, ilyenek többek között a szappan, kakaóbab, elefánt farkának a szőre, teljes elefántok, gabona, állati bőr, tollak, tea, dohány, madár karom, és medve fogak.
 2. A legnagyobb valaha forgalomban lévő bankjegy az egyesült államokbeli a $ 10,000-os, amelyet 1945-ig volt érvényben. 2009 május 30.ig 336 ilyen nagyértékű bankjegy maradt fent. Salmon P. Chase van ábrázolva a bankjegyen.
 3. Bár megszűntek, a technikailag nagy címletű bankjegyek ($ 500, $ 1000, $ 5000, $ 10,000 és $ 100,000) még mindig törvényes fizetőeszközök. Ezeket a legutoljára 1945-ben nyomtatták, és 1969 Julius 4.-én szüntették meg. A jelen forgalomban lévő US valuta a $ 1, $ 2, $ 10, $ 20, $ 50, és $ 100 címletű bankjegyek.Értékes Tények a pénzről - Az amerikai sas.jpg
 4. A rómaiak voltak az elsők, akik egy élő személy képét verték egy érmére. Miután Julius Caesar megnyerte a háborút arcképét ráverették az akkori érmékre I.E. 44-ben.
 5. A sumérok az ókori Mezopotámiában (a mai Irak) voltak az elsők, akik fémtáblákat használtak a pénz kezdetleges formájaként. A fémtáblákat értéke súlyuktól függött.
 6. Az elhasználódott érméket beolvasztják és újrahasznosítják, hogy új érméket készítsenek. A rossz bankjegyeket felaprítják. Anyagukat tető szigetelésénél használják, vagy kandallókhoz készítenek belőlük tüzelőanyagot.
 7. Abraham Lincoln volt az első amerikai akinek arcképe amerikai érmére került 1909-ben.
 8. A középkorban lovagok nem akartat pénzt hordani maguknál a rablótámadások miatt. Ehelyett lovagok egy különleges gyűrűt viseltek. Ha egy lovag megszállt egy fogadóban, a gyűrűje lenyomatával fizetett, amit később a fogadós a lovagok várában pénzre válthatott.
 9. Az Amerikai titkos ügynökség eredetileg 1865 július 5-én jött létre azzal a céllal, hogy a polgárháború idején a hamisítás ellen harcoljon, ami ekkor hatalmas probléma volt. A háború végére az amerikai egyesült államokbeli forgalomban lévő bankjegyek több mint harmada hamis volt.
 10. Az amerikai ezüstdolláros hatoldalán található madár egy élő sas volt, aminek Peter volt a neve.  1830 és 1836 között az Egyesült Államoki Pénzverde dolgozói fogatták be, hogy modellnek használják az akkoriban készülő érméhez. A sas egy balesetben való kimúlását követően kitömték, és a mai napig megtekinthető a pénzverdében.      
 11. Az óangol „pygg” egy olyan agyagból készült edény volt, amiben pénzt tartottak. végül a szó átalakult „piggy bank”-ra, ami annyit jelent, hogy malac persely.               
 12. A pénz vésnököknek nem csak hihetetlen precizitással kell dolgozniuk, de tökéletesen kell, hogy ellenkező irányba rajzoljanak. A képeket lemezbe metszik, amelyek a bankjegyek rajzolatának tükörképei. 12-15 évi gyakorlás kell ahhoz, hogy egy rézmetsző pénz nyomásara használható lemezeket tudjon készíteni.
 13. A modern érmeszámláló gép 2500 érmét számol meg egy perc alatt. A bankjegy-számláló gépek nem csak hiba nélkül leszámolnak 100 bankjegyet is 4 másodperc alatt, hanem azt is mutatja, hogy milyen címletűek és hamisak-e.
 14. Több mint 1,6 millió ATM van a világon. Az Antarktiszon is található egy. Péntek a legforgalmasabb nap nap a pénz kivételnél. Az átlagos kivett összeg 20.000 Ft.                                                                                                                                   
 15. Az izlandiak több hitelkártyával és bank kártyával rendelkeznek, mint bármely más ország a világon. Az összes fizetési tranzakciónak a hetven százalék mágnes kártyával történik.
 16. Az ősi kínai kivágták a szívét annak, akit rajtakapnak, hogy hamisítja a császár bankjegyeit. Anglia tartja a rekordot a hamisítók halára ítélésében. 1817-ben 313 embert akasztottak fel hamisításért vagy hamis bankjegyek használatáért.
 17. A kormányoknak három módja van a pénzt szerzésére: 1) nyomtatás,  2) kölcsön, 3) adók begyűjése
 18. A kormányok néha elárasztják az ellenséges kormányokat hamis pénzzel, hogy rontsák annak pénzügyi rendszerét. A történelem során ez többszőr is előfordult. A második világháború alatt Németország tette Angliával szemben és az amerikaiak Japánnal szemben.
 19. A legrosszabb tőzsdekrach, az Egyesült Államokban két évig tartott (1930-1932) és ez segítette világra a nagy gazdasági világválságot. 1929 szeptemberben ezer befektetett dollárt csak 108 dollárt ért 1932 júliusban.
 20. A magyar kormány nyomtatta legmagasabb címlet, amit valaha forgalomba helyeztek. 1946-ban nyomtatott bankjegy 100 kvintillió pengőt ért. Száz kvintillió igy néz ki: 100.000.000.000.000.000.000.                                                        Értékes Tények a pénzről - egymilliárd billpengő.jpg
 21. A pénz megjelenése elött barter kereskedelmet használtak. ami egy egyszerű formája az áru kicserélése.
 22. A két legnagyobb amerikai pénznyomda összesen mintegy 9,7 tonna festéket használ el naponta.
 23. a $ 1 bankjegy élettartalma hozzávetőlegesen 18 hónap; $ 5-os két év; $ 10-os három év; $ 20-os négy; és a $ 50 és $ 100 váltóké, kilenc év. Érmék általában mintegy 30 évet vannak forgalomban.
 24. Számos szokatlan formái voltak a pénznek a történelem során, mint például a kagylópénz, ami egy tengeri csiga héjja. Színes és tartós, amely lehetővé tette, hogy népszerűvé váljon más civilizációk számára szerte a világon. A kagylópénz volt a leghosszabb és a legszélesebb körben használt valuta történetében.                                                              Értékes Tények a pénzről - kagylópénz.jpg
 25. Az első amerikai pénzverde 1792 április 2-án alapult a kongresszus rendeletére. Az első forgalomba került érméket 1793 márciusában készítették. Ha bárkit, aki ott dolgozott azon kaptak, hogy hamis érméket készít, vagy lopja az eredetiket, azt halállal bűntették.

 26. A világ legnagyibb pénzverdéje Philadelphiában van. Teljesítménye 1,8 millió érme egy óra alatt, 32 millió érme naponta, és 13,5 milliárd érme minden évben.

 27. A Monopoly játékhoz több pénzt nyomtatnak évente, mint amennyi valódi pénzt szerte a világon. A pénzösszeg egy Monopoly játékban $ 15.140.

 28. Az ország a legnagyobb inflációja a világon Zimbabwében volt. 2008-ban a tapasztalt infláció 6,5 szextillió százalékos.

 29. Az egyik legdrágább érme a világ az 1913-as Liberty Head nikkel. Az egyik érme 2010-ben kelt el 3.7 millió dolláros áron. Ebből az érméből csak 5 db-ot készítettet.

 30. Egy 2002-es tanulmány kimutatta, hogy betegséget okozó baktériumok vannak jelen a vizsgált bankjegyek 94% -án.

 31. A valaha talált legrégebbi „pénz” egy kis darab obszidián, amit Törökország területén találtak, i.e. 12.000 körülről.

 32. A papírpénzt a kínaiak találták fel 9. században. Eredeti neve „repülő pénz” volt, mert könnyen elfújta a szél, azonban csak rövid ideig használták. Az első folyamatosan használt bankjegyek a 18 században, Franciaországban jelentek meg.

 33. Több mint 170 különböző valuták használnak szerte a világban.

 34. A spanyol szó peso azt jelenti, „tömeg”. Az angol is ismert volt, mint „egy nyolcad darab.”

 35. Ha egy férfi felesége vagy hosszú kapcsolatú barátnője több pénzt keres, mint ő, akkor nagyobb valószínűséggel szenved merevedési zavarral, vagy szorongássál. Ő is nagyobb valószínűséggel lesz hűtlen, hogy megpróbálja visszaszerezni a férfiasság. A mai nők 40 %-a többet keres mint férfi társaik.

 36. A legtöbb pénzt a mai világban beválthatatlan vagy olyan pénz, amit nem támasztanak alá arannyal vagy más nemesfémmel. Ez a pénz egyszerűen azért elfogadott, mert a kormány kijelenti, hogy hivatalos pénzt.

 37. A legkorábbi bankok ősi vallási templomok voltak, ahol az emberek gabonát vagy nemesfémeket tároltak, ezt használták, mint pénzt.

 38. A bankjegy valójában szövet, nem papíron. 25% lenből és 75% pamutból áll, és apró, piros és kék egyenletesen eloszló különböző hosszúságú szintetikus szálakat kevernek bele. Ha papit lenne, akkor könnyedén szétesne.

 39. Egy átlagos bankjegyet 4000 alkalommal lehet félbehajtani mielőtt elszakadna.

 40. A legnagyobb valaha létező bankjegy az egyesült államokbeli a $ 100,000-os. Soha nem került forgalomba a lakosság körében, inkább a bankok közötti ügyletekre használták.

 41. Tanulmányok azt mutatják, hogy a nők jobban élvezik a szexe, ha a partnernek több a pénze.

 42. A legnagyobb forgalmat lebonyolító valuta a világon az USA-dollár. Egyéb erősen forgalmazott pénznem az euró, a japán jen és a font sterling (angol font).

 43. Hitelkártyákat először 1920-ban kezdtek el használni. Kezdetekben csak hotelek ajánlották az ügyfeleknek, a szállodai tartózkodás fizetésére. Hamarosan áruházak és benzinkutak ajánlották saját kártyákat, habár ezek a kártyák csak ott voltak érvényesek, ahol kiállították őket. Ezután 1950-ben megjelentek a „Diner Card”-ok és fel lehet használni különböző éttermekben és szállodákban való fizetésnél. 1951-ben adták ki az elő igazi bankok által kibocsájtott hitelkártyát, amelyet már széles körben fel lehetett használni.

 44. A világ legnagyobb kitel kártya gyűjteménye Kaliforniában van Walter Cavanagh tulajdonában. „Mr. Plastic Fantastic.” már több mint 13.000 hitelkártyát birtokól. Kártyáit a világ leghosszabb pénztárcájában tartja, ami több mint 75 méter hosszú.

 45. II. Elizabeth királynő tartja a rekordot. Arcképe több valután van jelen, mint bármely más ember. Portréja több mint 30 különböző ország valutáján jelent meg.

 46. A „dollár” szó a német tallér szóból, ami a Joachimstaler rövidítéséből ered, ami egy ezüstbánya melletti kisváros. A bányából kinyert ezüstöt tallér készítésére használták fel, ami egyfajta ezüst érme.

 47. A 100 dolláros bankjegy a valaha leginkább hamisított bankjegy.

 48. Ma a legtöbb pénz nem bankjegy vagy érme formájában van jelen. A vállalkozások és a bankok számítógépéin tárolt információk sokkal jelentősebb érkéket képviselnek.

 49. Minden kibányászott arany a világon elférne egy teniszpálya nagyságú helyen.