Mit jelent a Sterling ezüst, és mi a 925 ezüst?

 Mit jelent a sterling ezüst?

 Sterling ezüst, vagy más néven 925 ezüst

A „sterling ezüst” kifejezést a 925 ezrelék ezüstöt tartalmazó nemesfém tárgyakra használják. Eredete Angliából származik, itt a XIX. században használt pénzérmék – a font sterlingek - ilyen finomságú ötvözetek voltak. Tehát, ha ezzel az elnevezéssel találkozunk, nyugodtak lehetünk, ez nem más, mint a magyar ékszereknél használatos „925-ös finomságú ezüst” kifejezés, vagyis 925 ezüst. 

Magyarországon az ezüst ékszerek és dísztárgyak kereskedelmi forgalomba csak megfelelő minőségellenőrzés után, a 2 grammnál nehezebb tárgyak fémjellel ellátva kerülhetnek. Különleges esetekben, ha a fémjel nem üthető rá, az ellenőrző szerv lézeres fémjelzést, függő fém jelet azaz plombát, vagy mentességet is engedélyezhet.

A vizsgálatot és engedélyezést a Magyar Kereskedelmi Ellenőrző Hivatal Nemesfémvizsgáló és Ellenőrző Hivatala (NEHITI) végzi.

Magyarországon használatos ezüst jelzések

A kereskedelmi forgalomban négy finomsági kategória engedélyezett, és a termékek finomsága nem lehet kisebb, mint az adott kategóriát jelző tisztaság. A 2016-ban engedélyezhető kategóriák 800‰, 835‰, 900‰ vagy 925‰ ezüsttartalmat írnak elő. Az eltérő finomságú tárgyakat az alacsonyabb kategóriába sorolják be, tehát ha egy tárgy 920‰ tényleges finomságú, akkor csak 900‰-esként kerülhet fémjelzésre. A hatóság nem csak a forgalomba hozatal előtt ellenőrzi az ezüst tárgyakat, de szúrópróba-szerűen, vagy bejelentésre helyszíni ellenőrzéseket is tartanak. A fémjel nélkül, hamis fémjellel, vagy fémjelzés után megváltoztatva forgalmazott termékeket tartó kereskedők ellen eljárást indítanak. (Gyakori csalás az üreges tárgyak idegen anyaggal való feltöltése, mert az ezüst tárgyak értékét az ezüsttartalom jelentős mértékben meghatározza, ezt pedig a finomságjel és a súly alapján lehet számítani.)

Az alkalmazott ezüst jeleket szükséges időközönként módosítják a hamisíthatóság kiküszöbölése céljából. A korábbi és az aktuális fémjeleket a hivatal a honlapján is közzéteszi, és a kereskedésekben is kötelező kifüggeszteni.

1867 óta hazánkban a ezüst tárgyak jelzését törvény szabályozza, a ma (2006-tól) érvényben lévő ezüst jelzések a következők:

925 % sterling ezüst: stilizált híd 925 ezüst, felette az évszám betűjele és 1-es szám

900%: stilizált híd900 tisztaságú ezüst jelzések , felette az évszám betűjele és 2-es szám

835%: stilizált híd835 tisztaságú ezüst jelzések , alatta az évszám betűjele és 3-as szám

800%: stilizált híd 800 ezüst jelek, felette az évszám betűjele és 4-es szám